Tandvård för hundar - Optimal munhälsa för din pälskling

Tandvård för hundar - Optimal munhälsa för din pälskling

Vi på Bästis vill främja god munhälsa hos våra hundar. En god munhälsa är avgörande för hundens välbefinnande, och genom att ta del av våra tips och råd kan du bidra till att din trogna vän behåller ett vackert leende och ett starkt bett genom hela livet.

Varför tandvård är viktigt för hundar

Tandvård är en viktig del av hundens allmänna hälsa. Precis som vi människor behöver borsta våra tänder och gå regelbundet till tandläkaren, behöver även hundar regelbunden vård för sina tänder och mun. Genom att ge din hund en korrekt tandvård kan du förebygga tandproblem som tandsten, tandlossning och tandköttssjukdomar. Dessutom kan en hälsosam munhälsa minska risken för allvarliga infektioner som kan påverka hundens vitala organ.

Hur känner man igen om hunden lider av problem eller smärta i munnen?

Att upptäcka problem med hundens tänder kan vara mycket svårt eftersom symtomen sällan är direkt relaterade till munnen. Ätbeteendet förändras vanligtvis inte trots smärta eller andra problem. Hundar är duktiga på att kompensera och anpassa sig. 

Det viktigaste är istället att vara uppmärksam på hundens allmäntillstånd. En hund med tandlossning, tandvärk, en avslagen tand eller liknande problem tenderar ofta att ändra sitt grundbeteende och kan bli loj, grinig, aggressiv eller passiv. Därför är det viktigt att hålla koll på hundens humör och beteende.

Vanliga tandproblem hos hundar

Hundar kan drabbas av olika tandproblem som kan påverka deras munhälsa och välbefinnande. Här är några av de vanligaste tandproblemen hos hundar:

Tandlossning

Detta inträffar när tandköttet drar sig tillbaka från tanden och orsakar lösning av tanden. Tandlossning kan leda till smärta och obehag för hunden.

Tandköttssjukdomar

Gingivit och parodontit är vanliga tandköttssjukdomar som kan leda till tandlossning om de inte behandlas i tid.

Tandabscesser

Infekterade fickor i tandköttet kan leda till bildning av tandabscesser, vilket kan vara mycket smärtsamt för hunden.

Tandfrakturer

Olyckor eller tugga på hårda föremål kan leda till tandfrakturer, vilket kan orsaka smärta och obehag för hunden.

Tandborstning för Hundar

Tandborstning är en av de mest effektiva metoderna för att hålla hundens tänder rena och friska. Vi rekommenderar att du börjar vänja din hund vid tandborstning i tidig ålder, men det är aldrig för sent att börja. Här är några enkla steg för att borsta din hunds tänder:

Använd rätt utrustning

Se till att du har en hundtandborste med mjuka borsthår och hundtandkräm som är säker att svälja. Använd aldrig tandkräm avsedd för människor, eftersom de kan vara skadliga för hundar.

Introducera tandborstningen gradvis

Låt din hund lukta och smaka på tandkrämen först. Sedan kan du låta den vänja sig vid känslan av tandborsten i munnen genom att försiktigt gnugga tänderna med fingret.

Börja borsta

När din hund är bekväm med tandborsten kan du börja borsta försiktigt med små, cirkulära rörelser. Fokusera särskilt på tandköttslinjen och de yttre tänderna.

Belöna din hund

Efter tandborstningen, ge din hund en godbit som belöning för att göra tandvården till en positiv upplevelse.

Hur man borstar hundens tänder

Det bästa sättet att rengöra hundens tänder är att använda en mjukt borstade tandborste och hundtandkräm. Du kan köpa dessa på de flesta djuraffärer. Här är stegen för hur du borstar hundens tänder:

  • Börja med att fukta tandborsten med varmt vatten.
  • Applicera en liten mängd tandkräm på tandborsten.
  • Lägg försiktigt handen på hundens huvud och öppna munnen.
  • Börja borsta hundens tänder i små, cirkelformade rörelser.
  • Var noga med att borsta alla sidor av tänderna, inklusive insidan och utsidan.
  • Om din hund inte är van vid att få sina tänder borstade, börja med att borsta för några sekunder varje dag och öka sedan borstningstiden gradvis.
  • Var noga med att berömma och belöna din hund för att vara tålmodig och låta dig borsta dess tänder.

Förebyggande åtgärder för tandsten

Tandsten är ett vanligt problem hos hundar och kan leda till allvarliga tandhälsoproblem om det inte behandlas i tid. Här är några förebyggande åtgärder som kan hjälpa till att minska risken för tandsten:

Rätt kost

Ge din hund en balanserad kost som främjar en hälsosam munhälsa. Undvik överdriven användning av godis och ge istället tuggleksaker som kan hjälpa till att rengöra tänderna.

Tandvårdsprodukter

Använd tuggben och tuggleksaker som främjar tandrengöring. Se till att produkterna är säkra och avsedda för hundar.

Regelbundna kontroller

Besök veterinären regelbundet för att få hundens tänder och mun undersökta. Tidig upptäckt av tandproblem kan förhindra allvarliga komplikationer.

Professionell tandrengöring för hundar

Trots att du regelbundet borstar din hunds tänder kan det fortfarande uppstå tandsten och plack som inte kan tas bort hemma. I sådana fall rekommenderar vi starkt att du låter en professionell veterinär utföra en tandrengöring. En professionell tandrengöring innebär att hunden sätts i narkos för att säkerställa att rengöringen kan utföras noggrant och utan obehag för hunden.


Avslutningsvis

En god tandvård är avgörande för hundens välbefinnande och livskvalitet. Genom att följa våra råd om tandborstning, förebyggande åtgärder och regelbundna kontroller hos veterinären, kan du hjälpa din hund att behålla en strålande leende och en hälsosam munhälsa genom hela livet. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller behöver ytterligare råd om tandvård för din fyrbenta vän. Tillsammans kan vi se till att din hund får den bästa tandvården och ett lyckligt, hälsosamt liv!

Tillbaka till blogg